Vilka försäkringar behöver sambopar?

Idag är det många som är sambor utan att gifta sig. Kanske tycker du att det är onödigt att gifta dig eller har det bara inte blivit rätt läge ännu? Oberoende av anledning är det viktigt att komma ihåg att sambor inte skyddas av samma lagar kring exempelvis arv som gifta. Därför är det bra att skriva avtal så att ni är skyddade vid separation eller dödsfall.

Att vara sambor fungerar utmärkt så länge inget oförutsett händer, men sambor har inte samma rättskydd som gifta. Det här kan ställa till problem när ni vill separera eller en av er går bort. Det kan tyckas märkligt att det i ett modernt land fortfarande krävs att par är gifta för att de ska ärva varandra, men eftersom det fortfarande ser ut så är det viktigt att skriva avtal och testamente om ni vill leva som sambor, särskilt om ni har barn!

Gift eller sambo – vad är skillnaden?

samboKortfattat kan man säga att de som är gifta har större trygghet både under äktenskapet och om förhållandet av någon anledning tar slut. Det här innebär bland annat:

  • Sambor ärver inte varandra. Inte ens om de har gemensamma barn. Det enda du som sambo har rätt till är hälften av bostaden och ägodelar som ni har skaffat under tiden ni har bott tillsammans. Om du vill att din sambo ska ärva dig måste du skriva ett testamente eller skaffa en livförsäkring som reglerar detta, exempelvis på www.gofido.se som har smarta försäkringstjänster.
  • Om ni skaffar en bostad som ni ska bo i tillsammans ska värdet delas lika vid en separation. Det spelar ingen roll vem som har lagt in mest i kontantinsats eller står på lånet. Det samma gäller för möbler och annat bohag som ni har skaffat för att använda tillsammans. Om du och din sambo vill att det ska fördelas annorlunda behöver ni skriva ett samboavtal.
  • Det sker ingen bodelning om ni flyttar isär på samma sätt som för par som är gifta. Det här kan vara viktigt att känna till eftersom det kan vara svårt att komma överens när separationen väl är ett faktum.

Att välja att vara sambor istället för att gifta sig är upp till var och en, men tänk på att skriva samboavtal och testamente för att säkerställa att ni har samma rättigheter som gifta!