Relationen till sin pappa

Relationen till sin pappa

Det här med relationer till sina föräldrar kan både vara knepigt och hjärtskärande. Det finns så mycket förväntningar dels på relationen men också på hur man ska vara som förälder (eller barn för den delen).

barn leksakståg pappaSnart kommer det en film, som på ett roligt sätt tar itu med frågorna kring faderskap och relationen till sina barn, om hur det faktiskt kan vara så att man ibland får tävla med andra om denna. Här kan du läsa mer och se när den blir tillgänglig att hyra online: https://www.plejmo.com/sv/film/15583/daddys-home/

I Aftonbladet kan vi läsa om en ung man som anslöt sig till IS nyligen, för att hämnas sin dåliga relation till sin pappa. En dålig relation kan alltså väcka hat, och sedan är det olika om detta kanaliseras ut till radikalism av något slag, eller en beslutsamhet att faktiskt bli annorlunda än sin förälder.

En som hade en riktigt dålig relation till sin pappa inledningsvis men som tycks ha försonats med denna och jobbat på det är ingen mindre än Angelina Jolie. I Expressen kan vi läsa om hur stjärnan litar på sin pappa Jon Voigt igen, efter storbråk under det tidiga 00-talet. Så här ser tidslinjen ut:

2001: Jon och Angelina återförenas i samband med filmen ”Tomb Raider” där de spelar far och dotter.
2002: Jon hävdar i en intervju att dottern har ”svåra mentala problem”. Angelina svarar med att klippa alla band.
2009: Sluter fred med Brad Pitt som fredsmäklare.
2011: Jon umgås med barnbarnen på egen hand.

Vanligt att få en nyförälderskris

I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur det mer eller mindre är vanligt att faderskap, nyblivet sådant, kan ge en kris. Som kvinnor får en förlossningskris kan såklart även män få denna känsla av ångest, oro, depression och i ovanliga fall psykoser. Det handlar framförallt om den överväldigande känslan av ansvar och tid som ger en känsla av panik. Ungefär 10-15 procent av papporna får en kris enligt forskning, eller en så kallad efterförlossningsreaktion, hur den än må vara. Oftast kan en sådan reaktion starta redan under graviditeten. Dessvärre är det svårare för män än för kvinnor att söka och få hjälp för denna typ av problematik. Ju fortare man får hjälp desto fortare går det även över.