Rekordmånga skilsmässor

Ovanligt många har skiljt sig de senaste åren. Vad detta beror på är inte helt klart, men klart är i alla fall att man kan undvika en skilsmässa. Vi ger er tipsen!

1626794-marriage-repair-abstract

Statistik från SCB visar att det är rekordmånga som skiljer sig just nu. Under 2013 var det 25 100 äktenskap som slutade i skilsmässa. Den här siffran är den högsta på 40 år. Statistiken skiljde sig dock åt mellan de olika länen. I Stockholm varar äktenskapen som sedan slutar i skilsmässa kortast tid, på i snitt tio år. Det längsta genomsnittet är 13 år och finns i Jämtlands och Hallands län. Skilsmässoantalet brukar ligga runt 20 000 per år men nu ligger de alltså runt 25 000 och detta är det högsta antalet sedan man på 70-talet gjorde lagändringar så att snabbare skilsmässor var möjliga. Läs mer.

Ta hjälp utifrån

Denna statistik visar alltså att det är fler än vanligt som bestämmer sig för att skiljas från sina partners. Det behöver dock inte gå så långt som en skilsmässa om man verkligen jobbar på sitt förhållande och försöker göra allt för att få det att fungera. Det kan exempelvis vara bra att få hjälp från en utomstående genom att gå i parterapi innan man tar beslutet om skilsmässa. Man kan bland annat besöka http://www.humanprocess.se/relationsproblem/ för att komma i kontakt med en psykolog och eventuellt boka in en terapisession.

Tips för att undvika skilsmässa

Ett antal experter menar även att nyckeln till att undvika en skilsmässa är att leva helt jämställt, skriver Svd. Har man barn bör båda parter i förhållandet ha lika bra kontakt med sina barn samtidigt som båda också har stimulerande jobb. I dagens samhälle är det ofta så att kvinnan börjar arbeta deltid och väljer bort en del fritidsintressen medan mannen jobbar mycket och inte har samma kontakt med barnen. Det finns självklart en massa andra tips för att undvika skilsmässa och Ingvar Oldsberg har delat med sig av några i Expressen:

  • Överraska varandra med allt från frukost på sängen till att klippa gräsmattan.
  • Lyssna alltid på vad den andra har att säga.
  • Se till att själv må bra både psykiskt och fysiskt. Då kan du älska som bäst.