Nätdejta, men med förnuft

Nätdejta, men med förnuft

Enligt en undersökning som gjordes för en tid sedan så träffar allt fler svenskar sin partner på nätet. Det gäller inte bara ungdomar, utan folk i alla åldrar, förutsatt att de vet hur man använder en dator. Bland de som träffats under de senaste två åren har nästan en fjärdedel träffats via sajter som Match.com och Happy Pancake. Det gör dejtingsajterna till de mest frekventa partnerförmedlingarna.

En av anledningarna till att sajterna är så framgångsrika är att de använder avancerade algoritmer för att avgöra vilka av deras användare som passar ihop. Algoritmerna utvecklas ständigt, men är än så länge inte perfekta. Ett visst mått av riskhantering skadar därför inte. Det finns galningar på sajterna, och algoritmerna och administratörerna kan inte skydda alla användare från dessa. Om du skulle fatta tycke för någon, tänk därför på följande:

  • Lämna inte ut ditt riktiga namn eller ditt telefonnummer, och berätta inte var du bor eller var du arbetar.
  • Förhåll dig skeptisk till det han eller hon påstår om sig själv. Många säger att de är yngre, längre, rikare och mer framgångsrika än vad de egentligen är. Om allt som människor påstår om sig själva skulle vara sant skulle sportbutiker som Stadium ha en högre omsättning än Systembolaget. Det har de inte.
  • Stäm träff på en allmän plats, som ett museum eller ett café. Och se till att ha en exit strategy om din dejt skulle visa sig vara en galning.
  • Prata inte om pengar eller politik på första dejten. Och om din dejt har Stone Island-jacka bör du kanske inte säga vad som helst om fotboll heller.