När man släpper taget tar man steget

Det är ett helvete att släppa någon som man tyckt om. Det tar emot, och det gör ont. Oavsett varför förhållande har gått från att vara ditt allt, till ingenting, gör det ont. Kanske var din partner otrogen, då kommer sorgen med ilska. Kanske tog känslorna helt enkelt slut, då kommer sorgen med tomhet.

Kanske var det du som lämnade – det är okej att känna då också. Då kommer sorgen med ett dåligt samvete, med en rädsla för att ångra sig, men även med en stor portion saknad. Det spelar ingen roll vem som tar beslutet, det gör ont att säga farväl till någon som betyder något.

En kamp mot känslorna

När man ska försöka gå vidare, är det en kamp mot känslorna. Men det är någonting som måste göra. Om man inte släpper taget om det som varit, fastnar man i det förflutna – och kan därmed aldrig ta steget och bli lycklig med någon ny. Det är först när man ger upp som det blir något nytt, och när man släpper taget tar man steget. Här är några råd på vägen:

  • Våga känna. I början gör det ont, och det onda går inte att undvika. Släpp ut dina känslor och gråt. Lyssna på musik, relatera och andas in ångesten av att det är slut. Försvinn in i romantiska filmer och låt krokodiltårarna blöta ner din kudde. Det är okej, man får känna. Och tillslut kommer kroppen säga åt dig att sluta, men den måste få sörja relationen.
  • Radera. Det kanske låter hårt, men det är någonting som måste göras. Du kan inte ta dig vidare om personen finns kvar i ditt liv. Historier om att vara vän med sitt ex är en skröna. Även om man är det, finns känslorna på något sätt kvar. Antingen bara från enas, eller från bådas sidor. Ta bort personen från Facebook, radera numret och lämna tillbaka sakerna du fått, eller varför inte sälja de smycken du fått av din partner och köp någonting till dig själv? Du kan sälja ditt guld här: http://www.guldbrev.se/guld_kopes/guldpris
  • Agera. Om förhållandet avslutas på grund av att din partner varit till exempel otrogen, vilket leder till ilska – agera ut på den ilskan. Om man håller inne med all ilska kommer man till slut explodera, och då kan skadan bli större.
  • Förlåt. Förlåt ditt ex, och dig själv, för att förhållandet har tagit slut. Det är vanligt att man beskyller sig själv för att ha gjort någonting fel, och kanske är det så att du har gjort det. Men om förhållandet ändå redan är slut, är det bara att försöka lämna det. Genom att förlåta dig själv och din partner tillåter du både huvud och kropp att gå vidare.
  • Skratta. Umgås med dina vänner, låt dem få dig på andra tankar och underhålla dig. De kommer vilja finnas där vid din sida, men det är inte alltid lätt att lyfta en person som är nere. De kan inte göra allt, men om du låter dem – kommer du märka att det känns som de gör det.
För fler råd om hur man går vidare efter att relationen tagit slut kan du läsa här.