Gemensam ekonomi?

Gemensam ekonomi?

Pengar kan leda till en hel del konflikter i en relation. Om ni har bestämt er för att ha gemensam ekonomi finns det en hel del att fundera igenom. Vilka fallgropar finns med gemensam ekonomi och hur kan ni undvika dem?

Det finns en hel del olika upplägg att använda sig av när det gäller gemensam ekonomi och allt behöver inte vara svart eller vitt. Det viktigaste är att ni har en plan och en öppen dialog kring ekonomin.

För- och nackdelar

En del ekonomer menar att:

”fördelarna med delad ekonomi är att var och en står för sina egna kostnader och det blir inget tjafs om vad var och en lägger sin pengar på”.

Det kan dock uppstå friktioner om en tjänar betydligt mer än den andre eller om någon av parterna missköter sig. En annan fördel är att båda parterna har insyn i ekonomin som helhet och att levnadsstandarden är lika för båda. Ofta kan man enas om att till exempel tio procent av nettolönen får gå till egna intressen.

Ta lån med gemensam ekonomi

Om en av er har betalningsanmärkningar och svårare att bidra rent ekonomiskt kan det vara en bra idé att vända sig till en jämförelsesajt som www.financepal.se där man kan jämföra olika lån för att hitta det bästa alternativet. Det går att låna pengar med betalningsanmärkning, medsökande eller säkerhet.

Om inkomsterna skiljer sig åt markant kan man välja en procentuell fördelning eller turas om att betala räkningarna och till exempel ta en månad var. Då ökar förståelsen för vad livsstilen faktiskt kostar. Det viktigaste är att ha en dialog och enas om ett gemensamt förhållningssätt för att undvika onödig irritation och dela upp ekonomin på ett sätt som passar er situation.