För- och nackdelar med att vara singel

För- och nackdelar med att vara singel

Det finns många singlar runt om i världen. Vilka är då fördelarna respektive nackdelarna med singellivet? Läs med om det här!

singelBegreppet ”singel” betyder olika för oss människor. Betydelsen av ordet i sig är förstås inte så komplicerad, men det ger helt klart olika associationer beroende på vem du frågar. För några är begreppet negativt laddat, medan det för andra bara är positivt – och allt däremellan. Att vara singel idag ses dessutom långt ifrån på samma sätt som för, säg, 50 år sedan. Idag uppmärksammas singellivet exempelvis med Singles day 2019 och liknande, där du har chansen att göra stora klipp på mängder av varor i handeln. Precis som med allt annat så innebär singellivet både för- och nackdelar. Vad är då bra respektive mindre bra med att vara singel? Vi ska redogöra för detta här nedan. Låt oss börja pessimistiskt med nackdelarna för att sedan lyfta och presentera fördelarna!

Några nackdelar med singellivet?

Till att börja med ska sägas att allt beror på vad du själv upplever som person, det vill säga vilken sorts personlighet du har. Det andra kan uppleva som negativt är inte säkert att det gäller dig – snarare tvärtom. Å andra sidan kan det finnas sådant som andra tycker är fördelar, där du tycker tvärtom. Trots allt handlar det här om mänskliga känslor och vi är alla olika, som tur är. Dessutom har vi alla olika anledningar till att vara singlar.

Men nåväl. Det som många upplever som en nackdel med singellivet är det faktum att komma hem till en tom och tyst bostad. Här kan vissa istället se en fördel, men många tycker just den här biten kan kännas jobbig. Det beror förstås också på vad du är van vid; exempelvis om du precis flyttat hemifrån eller nyligen bott tillsammans med någon – det är kontrasterna som kan skapa den här känslan av ensamhet. En del tycker också att det kan vara jobbigt att bli bjuden på fest, där det många gånger kan kännas tryggt och roligare att komma tillsammans med en partner.

Bra sidor med att vara singel?

Men fördelarna då? Friheten, säger många, samt möjligheten att lära känna sig själv lite mera. Beroende på personlighet är det många som uppskattar friheten att göra precis vad de vill och när de vill, utan att ta hänsyn till någon annans vilja eller behov. Så är det ju förstås. Du kan exempelvis själv välja vad du vill se för TV-program eller film om kvällarna, samtidigt som du är fri att välja den musik som får fungera som soundtrack därhemma. Särskilt de som känt sig lite ”låsta” i en tidigare relation kan uppleva en stor skillnad i livskvalitet. Du kan göra upp planer med dina kompisar så sent du önskar en kväll; boka in resor spontant och på så sätt leva livet. Många känner också en tillfredsställelse i att ännu inte vara ”tingade” – jakten på den äkta kärleken fortsätter och du är inte fast i ett tråkigt förhållande. Du kan ganska lätt hitta din själsfrände via olika dejtingsajter och liknande.

Med andra ord handlar det som upplevs som för- och nackdelar med singellivet om vem du är som person. Ta vara på din tid som singel och lev livet!