Den perfekta andra

Finns den perfekta andra hälften? Diktare och filosofer säger olika saker. Men egentligen så handlar det endast om hur vi känner djupt inom oss själva. För, om vi tror på den perfekte för just oss – ja, då finns den perfekte.

Finns det en annan människa som ska komma in i ens liv och, från att vi trott vi varit hela, inse att vi gått runt och varit halv. Att det kan komma in en människa i ens liv och fylla ett tomrum som vi inte visste fanns. Och nu när vi vet det så finns sårbarheten med som en skugga i varje steg vi tar. Rädda att förlora det vi har. För dem som söker efter den sanna kärleken kan ta hjälp av dejtingsidor på Internet, att besöka eller ringa ett medium eller att vänta på att den rätta ska stiga in genom dörren. Men, det gäller att vara mottaglig för kärleken och inte sätta upp punkter på hur denne ska vara. Det finns en oerhört vacker dikt som tar upp just detta.

Vad säger diktarna

Det är poeter och diktare som kan så fint sätta ord på det vi känner och få oss att känna det ännu starkare. Världen översvämmas nästan av kärleksdikter, och vi vanliga dödliga är inte heller sena på att försöka oss på konsten att skriva om kärlek. Men, att skriva om sökandet däremot är svårare. Men något som diktaren Erik Lindorm gjort på ett sådant perfekt sätt: naket och avskalat och rent. Denna dikt får oss att inse att kärleken ligger innanför det yttre och är en sådan stark kraft att vi inte kan fly från den.

”Jag hade tänkt dig blond

och lång över allt förstånd

och  med en energisk haka.

Du som i dröm och vaka,

varit mitt ideal,

blond och högväxt och smal.

Och så kommer du dock,

mörk och kortväxt och tjock,

med hakan i nervikt krage

och en början till mage.

Sådan kliver du in,

i min själ och mitt skinn.

Allting skapades om

när du kom.

Allting slog du itu,

du, du.”

 

Vad säger filosoferna

Hos de gamla grekerna kan man alltid finna starka visdomsord att styra sitt liv efter. Samt inspiration till hur man blir en bättre älskare. Den kände Aristofanes teori om kärlek är så vacker att man smälter och går ut på att i tidens begynnelse så var människorna utrustade med fyra armar, ben och med två huvuden så de både kunde se fram och bak. Men, efter en tid blev gudarna oroliga då människorna vart för smarta. Vad de då gjorde var att de klöv alla människor mitt itu. Sedan dess har vi människor sprungit runt på jorden och sökt efter vår andra hälft. Det är när vi hittar den som vi känner oss komplett.

Och, ska vi tro Aristofanes så finns den perfekta mäniskan. I alla fall en perfekt människa för just oss. Men, för att våra ögon ska kunna se denne så bör även vårt hjärta vara öppet och omfamnande. Annars kan vi ju så klart ringa upp mediumet för att snabbt och enkelt så svart på livets allas stora gåtor. Eller, i alla fall få lite vägledning.