Dejting i Sverige

De som varit i ett förhållande vet oftast hur det går till och vilka steg man brukar ta innan man säger att man ”kilar stadigt”. I den svenska kulturen har vi inte riktigt dejting som en regel och inte heller som något avgörande för ens sociala liv. I USA däremot är det en helt annan femma, det handlar då om en sorts dejtingkultur där livet inte kan passera utan att minst en dejt har blivit avverkad. Dejterna då ser helt annorlunda ut än här i Sverige, vi kan titta på skillnader, likheter och vad en singel person skulle vilja att dejtinglivet i Sverige såg ut.

Kramas vid träDejting är en ingångsport till en relation, kort- som långvarig. Oavsett vad det utvecklas till så har vi i olika länder olika sätt att dejta och i vissa länder existerar inte det begreppet. Om vi ser till en av världens största dejtingländer USA och vi jämför med det mer lågmälda Sverige så kan man redan där se en stor skillnad. Att dejta i USA är mer som en sport och levnadssätt, där de traditionella rollerna fortfarande är intakta. Där handlar det om att mannen bjuder ut kvinnan på en aktivitet eller middag, det kan då klassas som en dejt och oftast innefattar förfrågan ordet ”dejt, eller ”gå ut med”. I Sverige har vi mindre traditionella roller och inget säger direkt att det är mannen som bjuder ut, eller bjuder på dejten. Det handlar istället om att ”ses”, kanske stöta ihop på en nattklubb, där var och en har köpt sin egen drink. Kanske bjuder någon av dem på en drink men det finns ingen direkt underliggande ton att det är mannen som måste bjuda på drinken.

Olika stadier av relation

I Sverige har vi en ovilja att definiera våra förhållanden och glider lätt in i att vara i ett förhållande. Enda gångerna som det egentligen blir märkbart att det behövs talas ut om förhållandet är när det inte verkar vara en jämvikt och där båda inte är på samma nivå. I USA talar man om ”The talk” där definierar man sitt förhållande och bestämmer om man får dejta andra eller inte. Skillnaderna är stora som blir ganska uppenbart när man ställer två situationer mot varandra. Däremot kan man också se till likheterna, bland annat:

  • Den som bjuder ut på dejten är också den som betalar. Det brukar vara så man gör, om det inte visar sig vara en väldigt vänskaplig dejt där inga förväntningar om något mer ska komma ur dejten.
  • Aktiviteterna är inte så långt ifrån varandra, trots att det heter ”dinner and a movie” i USA så kan man göra annat, som att bowla eller stanna hemma och se på en film. I Sverige är det definitivt inte ett måste att gå på bio, det gör man förmodligen som ett äldre par. Däremot är det vanligt att ta ett glas tillsammans och definitivt se en film hemma.

Annars är vi förmodligen helt olika, allt från vad man kan göra på första dejten i form av fysisk aktivitet, i Sverige finns det inga gränser medan USA inte förespråkar promiskuöst beteende.